kopia tak och underhåll

Ta hand om ditt tak.

Det viktiga underhållet.
När man utför en renovering av sitt tak är nog tanken att det här behöver jag nog bara göra en gång eler två gånger under min livstid. Och visst med ett bra underhåll är detta absolut möjligt. Att lägga om sitt tak är också en stor investering, Det blir också en del att tänka på. Vilket material ska man ha. Ska man använda likvärdiga material som tidigare och vad är kostnader för detta. Vad kommer arbetskostnaden att bli i slutänden. Och dessutom brukar det alltid bli en del kostnader som man inte kalkylerat med. Plåtdetaljer och kanske även byggnadsställning.

Investering för framtiden.

Nu finns det ju en hel del olika material när det gäller tak men för det mesta brukar man ändå välja likvärdiga material som det befintliga taket. När man lägger om ett tegeltak så brukar ju inte alla takpannor vara utdömda utan en hel av dessa takpannor kommer att gå att användas igen och komplettera resten med nytt taktegel. Betyder utseende lika mycket som funktion så byter man samtliga takpannor också. Papp och läkt ska man vara noga med så här  lägger man om hela taket med ny papp och läkt. Nytt taktegel ger också hela huset ett rejält lyft utåt.

Det lönar sig att ha koll på huset.

Det finns en del tecken som varnar för en kommande takrenovering. Vårt ganska hårda och skiftande klimat sliter ganska hårt på våra takmaterial så det egentligen inga konstigheter att i bland så måste det renoveras. Upptäcker man någon enstaka trasig tegelpanna så ska den bytas ut omgående, Ofta har man en del reservpannor liggande för detta ändamål. Märket man att papp och läkt börjar bli dåligt och flertalet tegelpannor är spruckna så kanske bör börja tänka på en renovering. Ett besök på vinden för att besikta undertaket efter mörka fläckar och läckage är också något man kan göra. Läcker taket in vatten så brukar det synas med fuktfläckar på undertaket och även kanske murket virke om läckaget har pågått under en lite längre period. Det bästa sättet att skydda sig för stora överraskande renoveringar är att utföra ett bra underhåll på sitt hus. Detta gör också att man vet vilken status olika byggnadsdelar befinner sig i.

Ha kontroll över ditt tak.

Är man villaägare så brukar det bli en del att tänka på. Att ha ett bra löpande underhåll på sin fastighet skapar en trygghet att inte få stora överraskande utgifter. Att ha lite koll på huset minskar risken att helt plötsligt stå där med någon stor akut renovering. Men ingen regel utan undantag. Allt kan ju naturligtvis hända och särskilt om man bor i en äldre villa. Taket är ofta något som kan vara svårt att hålla koll på och rätt vad det är så står man där med ett läckage som orsakat fuktskador. Tycker man att det är otäckt att vistas på hög höjd så kan man anlita en takexpert som hjälper dig att hålla koll på ditt tak. Dels får du tid över till annat samtidigt du får ordentlig kontroll över ditt tak.