I vilken kondition befinner sig din fasad ?

Måla trähus.

Även vid renovering av en träfasad finns det mycket man ska ha koll på. Bland annat vilken färg man har målat med tidigare. Nu kan man förvisso blanda olika typer av färger vid ommålning men inte alla. En del färger fäster inte på alla typer av redan målade ytor där av vikten att veta vilken färg man målat med tidigare. Fel färgval kan göra så att den nya färgen börjar flagna och lossna inom kort. Det finns lite olika metoder att testa så man kan se vilken typ av färg man har men är man osäker rekommenderar vi att kontakta en specialist innan man går vidare med sitt projekt.

Din fasad är viktig.

Fasaden är till för att både isolera och skydda bakomvarande konstruktion från skador som uppkommer av väder och vind. Vi målar träfasaden i sin tur för att skydda fasaden. För att vi ska uppnå ett fullgott skydd gäller det också att man målar med rätt typ av färg. Kontrollera alltid med det företag du anlitar att rätt kompetens och erfarenhet finns. Ett felaktigt utfört måleriarbete kan bli onödigt kostsamt och omständigt när hela processen eventuellt måste göras om. Rätt utfört arbete från början säkerställer ett fullgott skydd av din träfasad.

Renoveringsbehoven varierar från akut till planerad renovering.

-Lusten att måla om fasaden kommer oftast på våren när solen och värmen kommer. Lagom varmt och inte för mycket fukt i luften är ett bra klimat att måla i. Att måla om fasaden är något man alltid måste göra med jämna mellanrum. En bra tidslinje ligger nog oftast mellan 10 - 12 år men kan ju naturligtvis variera beroende på hur utsatt huset är för väder och vind.

Många fasader behöver renoveras

Det första man ser på ett hus när man anländer och det är också här det första intrycket ges till dina besökare. En sliten och tilltufsad fasad drar ner helhetsintrycket av ditt hus oavsett hur fint det än är på insidan. Nu är ju utseendet inte kanske det absolut viktigaste när det gäller fasaden men tyvärr är det fasaden man lägger märke till först även om funktionen fasaden kommer först. Det vill säga ge skydd åt bakomvarande konstruktion. Fasaden ska ge skydd mot väder och vind i alla dess former så det gäller att fasaden underhålls på rätt sätt för att kunna klara av att göra detta.  Men utseendet spelar stor roll också naturligtvis.  Man vill ju trivas där man bor. Det är viktigt att man som fastighetsägare förstår vikten av ett regelbundet underhåll och inte väntar till sista stund då troligen onödiga skador redan uppkommit. Vilken typ av fastighet man än har så behöver huset underhåll oavsett om det är en mindre villa eller ett flerfamiljshus. Man ska heller inte glömma bort husgrunden. Sockelputs behöver också få sin beskärda del av underhållsarbetet. Titta efter sprickor och lös sittande puts. Även färg som börjar lossna är tecken på ett underhållsbehov. Renovera husgrund med rätt putsbruk och rätt färg är som oftast mycket viktigt för bestående resultat.

Dåliga och slitna fasader har ett behov av renovering.

Utöver viktigt underhåll så handlar det också om ekonomi. Ett bra underhåll minskar risken att råka ut för onödigt dyrbara renoveringar. God förebyggande fastighetsvård bevarar också ditt hus värde och ger i många fall ett tryggt och problemfritt boende. Upptäcker man skador i sin fasad så som sprickor eller putsnedfall i fasadputsen eller färg som börjar släppa i från sitt trähus så kanske det är tid att börja planera för en fasadrenovering. Att ta hjälp och anlita ett seriöst och kunnigt företag så man får en professionellt utförd fasadrenovering är att rekommendera. Det finns mycket att vinna med professionella hantverkare.

Vad kan man göra själv?

Att inspektera sin fasad är aldrig fel och det tar inte så lång tid heller. Titta efter sprickor eller tecken på putsnedfall. Man kan också titta på missfärgningar i fasadputsen som kanske beror på läckande plåtbeslag. På träfasaden tittar man efter flagad färg och i vilken omfattning det är. Man tittar också efter murket trävirke som har ett behov av att bytas ut. Utöver fasaden så finnas det ju många fler byggnadsdelar att ha koll på. Kontrollera hängrännor och stuprör så vattenavrinning fungerar som det ska. Ta en titt på taket och se om det är någon tegelpanna som behövs bytas ut. Vattenläckage orsaker många skador på våra fastigheter så det lönar sig att ha koll detta om möjligt.

Fasadputs och professionella hantverkare.

Fördelen med detta är att man får en fasadrenovering utförd på rätt sätt. Att rätt material används är mycket viktigt vid renovering av en fasadputs. Fel material kan också göra så att putsen sprickor eller att man får andra typer av putsnedfall. Fel färg är ett exempel som gör att bland annat fukt stängs inne i fasadputsen. Samman taget kan det resultera i att man får gör om sin fasadrenovering inom en kortare period. Här kan du läsa mer om att renovera fasadputs.

Fasadtegel.

Visst kan du förändra din teglade fasad. Många har också hus med fasadtegel. I många fall kan måla om även dessa hus. Det finns lite olika metoder att ta till för bestående resultat. Att slamma tegel med putsbruk är populärt för att sedan målas i någon passande kulör. Nu kan man ju också slätputsa sitt tegelhus för att sedan välja någon passande ytskiktsputs alternativt att utföra målning.

-Har man kvar sitt gamla gula eller röda tegel och man tröttnat på detta utseende så är man inte tvungen att leva med ursprungsfärgen på ditt tegel. Bilden visar en slammad tegelvägg innan utförd målning.