Att veta vilken färg man har på fasaden kan vara lite knepigt men här får du några tips.

Ta bort en färgflaga och testa att bryta den itu. Bryts den av direkt så är det troligen en oljefärg. Är den däremot lite böjbar så har det troligen målats med en plastkulör. Det finns ett annat knep också. Fukta en trasa med T-röd och gugga ganska hårt mot underlaget om du sedan ser spår av färg på trasan är det förmodligen en plastfärg som har använts. Är man forfarande osäker är det bästa att fråga en professionell målare om råd. Många färgbutiker kan också hjälpa till med detta.

Förberedelse innan målningsarbete.

Börja med att spruta på en passande fasadtvätt som gärna innehåller både alg och mögeltvätt. Låt tvättmedlet verka lite och hjälp gärna till med en bra tvättborste för att få ordentligt rent. Skölj av fasaden med vatten. Trädgårdsslangen fungerar utmärkt till detta. Låt sedan fasaden torka.

Skrapa bort all lös sittande färg. Bra färgskrapor är väl värt att investera i. Upptäcker man virke som är skadat eller murket är det bäst att byta ut detta innan målning. Hittar man sprickor och andra ojämnheter kan man fylla dessa med passande latexfog. Latexfog skyddar i från att onödigt vatten kan tränga in och dessutom får man sett snyggare utseende. Hamra in spikskallar som sticker ut. Sandpappra ned flisor och annat med ett sandpapper.

Dags för målning.

Måla om huset är ett ganska stort arbete som ska göras rätt från början. Ser man till att man är extra nogrann så kommer man ha en vacker fasad i många år framöver. Det mesta av tiden går ofta åt till allt förarbete på fasaden innan man kan börja måla. Observera att om du ska måla en putsad fasad är det helt andra färgtyper som gäller. Här hittar du och kan läsa mer om fasadrenovering av putsade fasader.

När man kommit till den pukten när det är dags att börja måla så måste man välja vilken typ av färg man ska ha på fasaden, Har man en fasad målad med oljefärg kan man antingen fortsätta med det eller välja att måla med en vattenbaserad färg. Har man redan en vattenbaserad färg på sin träpanel så bör man fortsätta med denna typ av färg. Gör en extrakoll att du har skrapat bort att lös sittande färg samt att du grundmålat trärena ytor med en passande grundfärg. 2 strykningar med tänkt färg ska man göra och ibland kan det krävas 3 strykningar. Ta också bort maskeringstejp i god tid. Maskeringstejp som suttit för länge kan vara krångligt att få bort.

Kulörer för alla smaker.