Kopia målarfärg.

Falu rödfärg i från Falu koppargruva. En riktigt klassiker som fasadfärg.

Ingen har väl undgått att se dessa vackra gamla faluröda träshus. Just Falu rödfärg är ett registrerat varumärke av slamfärg. Detta namn får endast användas av färg som innehåller pigment från Falu koppargruva. Pigmentet man använder i Falu rödfärg är egentligen en restprodukt från själva gruvdriften i Falu koppargruva. Falu rödfärg är känt sedan 1500 talet så man kan med bestämthet säga att det är en väl beprövad produkt. Brytningen av malm upphörde runt 1992 så man beräknar att produkten till Falu rödfärg kommer att räcka i ca 75-80 år om konsumtionen forstätter i ungefär samma takt. Efter detta om tillverkningen ska forsätta av Falu rödfärg blir man troligen tvungen att öppna Falu koppargruva igen.

Linoljefärger.

Gammal klassisk linoljefärg har funnits länge. Fördelen med linoljefärg är att den fäster i stort sett på alla ytor så som trä, puts, metall, och tidigare gamla målade ytor. Så det är helt klart en fantanstisk mångsidig färg. En typ av färg som fungerar nästan till alla typer av material. Linoljefärger ska man måla i tunna skikt och låta torka ordentligt mellan varje strykning. Linoljan kommer i från växt som heter oljelin där man framställer linoljan ur plantans frön. Linoljan används både som kokt och kallpressad.

Tillverkning av linlojefärg.

Man kan tillverka enkel linoljefärg enbart med linolja och pigment. Inga andra tillsatser behövs. Köper man färdig linljefärg innehåller den ofta sickativ och även andra typer av lösningsmedel i små mängder. Att blanda till egen linoljefärg är relativt enkelt och det finns enkla recept att använda sig av.

Mera moderna färgtyper.

Akrylatfärg.
Akrylatfärg är en vattenburen som använts på tidigare målat trä och omålat trä utomhus. Akrylatfärg har myclet god väderbeständighet och håller både glans och kulör länge. Målar du med denna färg får du en färg som torkar snabbt och samtidigt är lätt att arbete med och ger ett utmärkt resultat som står sig länge. Rengöring av verktyg görs med vatten.

Alkydoljefärg.
Alkydoljefärg är en heltäckande oljefärg som ger ett slitstarkt skydd mot fukt och vatten. Oljefärg ger också en blankare yta än till exempel Akrylatfärg. Bästa resultat får man om man utför två strykningar. Alkydoljefärg ska inte användas på redan tidigare målade ytor med Akrylatfärg. Rengöring av verktyg görs med lacknafta.